Starając się prowadzić zdrowy tryb życia, zazwyczaj skupiamy się na prawidłowym odżywianiu, jakościowym śnie oraz aktywności fizycznej, zapominając o suplementacji. Tymczasem brak niektórych witamin w ludzkim organizmie, może istotnie wpłynąć na jego funkcjonowanie, szczególnie jeśli chodzi o witaminę B12, dlaczego powinniśmy uzupełniać jej niedobory?
Podstawowe cechy witaminy B12
Witaminy pełnią bardzo ważną rolę w organizmie człowieka (o czym możemy przeczytać na tej stronie), wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, organów wewnętrznych oraz zmysłów. Troska o utrzymanie odpowiedniego poziomu witamin jest ważna, nie tylko ze względu na zdrowie, ale też urodę. Witamina B12 jest jedną z ważniejszych, ponieważ odpowiada za nasze samopoczucie psychiczne i sprawność umysłu. Niedobory B12 mogą wywołać obniżony nastrój, otępienie, czy anemię (więcej objawów wywołanych niedoborem witaminy B12 znajdziesz tu). B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, w jej skład wchodzą cząstki kobaltu. Czy możliwe jest przedawkowanie B12? Witamina ta gromadzi się w wątrobie i jest systematycznie zużywana przez ludzki organizm, nadmiar zostaje wydalony, objawami przedawkowania mogą być jednak wysypki, zmiany skórne i reakcje alergiczne.
Wpływ witaminy B12 na nasze zdrowie
Witamina B12 ma istotny wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne, jej właściwości to między innymi:
- Zapobieganie anemii
- Ochrona przed miażdżycą i chorobami serca
- Wsparcie w leczeniu zapalenia wątroby
- Pomoc w walce z depresją
- Niwelowanie chronicznego zmęczenia i otępienia umysłowego
B12 posiada również inne właściwości prozdrowotne, utrzymanie jej prawidłowego poziomu w organizmie, chroni przed nowotworami i obniża ryzyko zachorowania na alzheimera.
Witamina B12 – w czym jest?
Idąc na łatwiznę, możemy poszukać suplementu zaspokajającego nasze zapotrzebowanie na witaminę B12, jednak najlepiej postarać się dostarczyć jej sobie wraz z pożywieniem. Witaminę znajdziemy w produktach takich jak:
- Wątroby, nerki (drób, cielęcina, wołowina, wieprzowina)
- Mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, cielęce lub królicze
- Mleko, masło, jaja
- Dobrej jakości sery, jogurty i kefiry
- Ryby, w szczególności: łosoś, makrela, pstrąg lub śledź
Łatwo wywnioskować, że witaminę B12 możemy znaleźć wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, mięsie, nabiale i jajkach, jej źródłem są także ryby. Witamina B12 nie występuje w produktach roślinnych. Za transport B12 do jelita cienkiego, gdzie zostaje wchłonięta, odpowiada białko (transkobalamina 2) Przyczyną niedoborów B12, mimo spożywania dużej ilości produktów zwierzęcych, mogą być problemy z układem trawiennym i zaburzenia wchłaniania.
Leave a Reply