Wiele badań przeprowadzonych na całym świecie dowiodło, że dieta przy łuszczycy jest bardzo ważna na zdrowia chorego. Przede wszystkim biorąc pod uwagę, że choroba ta osłabia układ immunologiczny chory powinien zwracać uwagę na to co je, dbać o to by jeść nieprzetworzone produkty, które są pełne witamin i wpływają korzystnie na organizm. Osłabiony układ odpornościowy nie jest w stanie poradzić sobie z ilością toksyn wprowadzonych do organizmu, czego następstwem są zmiany, pojawiające się na skórze chorego. Doprowadzając zdrowe produkty do organizmu, możemy poprawić kondycję swojej skóry. Dlatego właśnie dieta łuszczycowa jest tak bardzo ważna.
Jaka dieta na łuszczycę?
Wprawdzie dotychczas nie ustalono jednolitych zasad co do diety łuszczycowej. Jednakże badania potwierdzają korzystny wpływ odpowiednio zbilansowanej diety na chorobę jaką jest łuszczyca. Dieta ta powinna opierać się na pewnych produktach, które wpływają korzystnie na organizm i zmiany skórne chorego. Zatem jakie produkty powinna jeść na diecie osoba, która choruje na łuszczycę?
Są to przede wszystkim:
- duże ilości zielonych warzyw ze względu na znaczne ilości kwasu foliowego (są to między innymi: szpinak, brokuły, sałata itd.)
- inne warzywa, które korzystnie wpływają na stan skóry (marchewka, dynia seler)
- chude mięso, które po ugotowaniu łatwo odchodzi od kości (kurczak, indyk), jak również ryby
- olej lniany, oliwa z oliwek
- produkty razowe
- pestki dyni i orzechy
Istnieją także produkty, które przy diecie łuszczycowej są całkowicie zabronione. Należą do nich:
- czerwone mięso, ze względu na to, że trudno odchodzi od kości więc wymaga od chorego większego wysiłku przy trawieniu,
- pokarmy, wywołujące produkcję histaminy, która odpowiada za swędzenie skóry. Należą do nich: pomidory, truskawki, pomarańcze i inne,
- fasola i groch,
- cukier i słone przekąski,
- nabiał,
- żywność instant, fast food,
- alkohol, kawa oraz ostre przyprawy, ponieważ powodują odwodnienie organizmu (ich spożywanie nie jest wykluczone. Należy jednak pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Nawadnianie to powinno odbywać się przede wszystkim przy udziale wody zamiast słodkich napoi.
Zobacz tez: https://www.rp.pl/zdrowy-styl-zycia/art8640581-psorisel-szampon-i-dermokosmetyki-do-skory-z-luszczyca
Łuszczyca, a dieta bezglutenowa?
Na chorobę jaką jest łuszczyca, dieta, która pozbawiona jest glutenu może okazać się dobra. Nie jest to jednak korzystne dla wszystkich. Przeprowadzone badania na ten temat dowiodły, że w tej sytuacji poprawiony stan skóry zaobserwowały jedynie osoby mające nietolerancję na gluten. Warto zatem zanim rozpocznie się dietę na łuszczycę na własną rękę skonsultować się z lekarzem, wykonać szereg badań oraz dostosować dietę pod swoje indywidualne preferencje. Usunięcie czynnika drażniącego układ odpornościowy, którym może być konkretny rodzaj żywności może złagodzić objawy choroby a nawet doprowadzić do jej remisji.
Łuszczyca, a dieta wegetariańska
Dieta ta polega na zastępowaniu mięsa oraz innych produktów pochodzących od zwierząt kaszami, warzywami czy owocami. Ograniczamy zatem dostarczanie organizmowi kwasu arachidonowego, zawartego w mięsie. Pochodne tego kwasu mają właściwości prozapalne, co za tym idzie mogą one nasilać objawy choroby. Ponadto wzbogacenie diety o warzywa, owoce, nasiona, pestki czy orzechy odgrywa istotną rolę w procesie leczenia objawów łuszczycy, dostarczają przeciwutleniaczy i ułatwiają normalizację masy ciała.
Podsumowanie
Należy pamiętać, że dieta w łuszczycy jest istotna. Przy chorobie jaką jest łuszczyca dieta jest jednym z najlepszych lekarstw. Może ona bowiem znacząco poprawić wygląd skóry chorego. Nie powoduje jednak całkowitego wyleczenia choroby. Przed wyborem jakiejkolwiek z diet wskazane jest skonsultować się z lekarzem i wykonać odpowiednie badania, by nie wyrządzić sobie niepotrzebnej krzywdy i leczyć się z rozsądkiem według indywidualnych preferencji i wskazań zdrowotnych.
Leave a Reply