Coraz więcej osób decyduje się na to, aby posiadać domową spiżarkę. Gromadzenie zapasów, sprawne przechowywanie weków, wina, innych domowych wyrobów sprawia, że czujemy się o wiele bardziej komfortowo, mamy również pewność, że spożywamy produkty naturalne, zdrowe i sprzyjające prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, gdy chcemy przygotować domową spiżarkę?
Aranżując wnętrze domu, szukamy dla siebie optymalnych rozwiązań. Wnętrza powinny być zaprojektowane oraz wykonane w taki sposób, który sprawi, że wszyscy domownicy będą maksymalnie zadowoleni.
Jedną z ciekawszych rzeczy, która z roku na rok cieszy się stale rosnącą popularnością, jest domowa spiżarka. To właśnie w niej możemy swobodnie przechowywać jedzenie, jak również wyroby własnej produkcji – od popularnych weków, na winie kończąc.
Wybór jednego pomieszczenia
W pierwszej kolejności powinniśmy zdecydowanie wybrać jedno pomieszczenie, w którym wszystkie nasze wyroby oraz produkty będą przechowywane. Najlepszym rozwiązaniem byłoby jedno z pomieszczeń w piwnicy, które jest oczywiście wentylowane, a także zaciemnione. Ograniczony dostęp do słońca ma spore znaczenie, gdyż niektóre produkty wymagają tego, aby były przechowywane w cieniu. W spiżarce również warto mieć dużo mniejszą temperaturę.
Regały oraz pojemniki
To właśnie one stanowią kluczowy element wyposażenia spiżarki. Możemy wybrać regały drewniane (o ile nie ma problemów z wilgocią), jak również modułowe regały metalowe, które są dobrym rozwiązaniem z uwagi na większy ciężar, który mogą unieść.
Miejsca do przechowywania powinno być odpowiednio dużo, pomiędzy poszczególnymi produktami powinna być także swobodna cyrkulacja powietrza. Uzupełnieniem regałów mogą być pojemniki z tworzywa sztucznego.
W spiżarce liczy się także maksymalne wykorzystanie przestrzeni, dlatego optymalnym wyjściem jest także zastosowanie półek, które mogą posłużyć nam do przechowywania lżejszych produktów, np. ryżu, kaszy, makaronów.
Niższa temperatura
Projektując spiżarkę, warto pomyśleć o tym, aby zachować w niej niższą temperaturę. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza latem, gdy temperatura jest wysoka. Jeżeli jest taka, możliwość, spiżarka ma odpowiednie rozmiary, warto pomyśleć o uruchomieniu klimatyzacji. Dobrym rozwiązaniem jest również wstawienie lodówki albo zamrażarki. Wtedy będziemy mogli również przechowywać mięso.
Posiadanie własnej spiżarki sprawi, że bez problemu utrzymamy porządek, wszystkie ważne produkty będziemy mieli pod ręką.
Leave a Reply