Urządzenie spiżarni wcale nie musi oznaczać przysłowiowej drogi przez mękę. Jeśli odpowiednio zatroszczymy się o jej aranżację, to możemy stworzyć przestrzeń do przechowywania w której po prostu będzie chciało się być i korzystać z jej potencjału. Sprawdźmy jak więc zagospodarować domową spiżarnię, aby osiągnąć zamierzone efekty w postaci dużej ilości miejsca do przechowywania.
Gdzie spiżarnia w domu?
Przechowywanie artykułów spożywczych jak również innej różnej maści przetworów w spiżarni to doskonały pomysł. Można śmiało powiedzieć, że jest to doskonały sposób na zmaksymalizowanie przestrzeni zarówno w szafkach kuchennych, jak i w lodówce. Pamiętajmy jednak o tym, że aranżacja spiżarni powinna być dokładnie przemyślana. O czym mowa?
Sprawdź położenie spiżarni
Na początku drogi z aranżacją spiżarni powinniśmy sprawdzić dokładnie, gdzie znajduje się pomieszczenie, które na nią zaadaptujemy. Miejsce, w którym się ona znajdzie powinno znajdować się północnej części naszego mieszkania bądź też domu. Nie bez znaczenia pozostaje także wielkość oraz kształt. Oczywiście o ile powinniśmy dopasować je do naszych indywidualnych potrzeb, o tyle optymalną i zarazem najmniejszą przestrzenią powinno być minimum 2,5 metrowa. Jeśli to możliwe, to stawiajmy na wnętrza na planie kwadratu.
Kolejna ważna kwestia, to temperatura, jaka panuje w naszej domowej spiżarni. Powinna ona wynosić nie mniej niż 10 st.C. Dobrze, jeśli nie przekracza 15 st. C. Kierujmy się zasadą – im chłodniej tym lepiej. Takie działanie, to klucz do sukcesu. Kolejna istotna kwestia, to schładzanie naszej sypialni. W tym celu przyda się specjalny agregat. W praktyce oznacza to, że nie musimy stawiać na model, który bardzo mocno obciąży nasz domowy budżet, a raczej na rozwiązania, które nie pochłoną dużych kosztów. Wśród nich warto wymienić chociażby wkłady chłodzące.
Jaka wilgotność w spiżarni?
Odnośnie do wilgotności w spiżarni to mamy do czynienia przede wszystkim z taką, która nie powinna przekraczać 60 procent. Pamiętajmy o tym, że nie możemy dopuścić do tego, aby powietrze stało się zbyt suche, bo w przeciwnym razie będziemy mieli do czynienia z wciąganiem wody z owoców oraz warzyw. Nie bez znaczenia pozostaje także wentylacja. Warto więc stawiać na systemy wentylacyjne. Takie działania to przepis na dobrze urządzoną spiżarnię.
Leave a Reply